Latinski naziv (Helianthus tuberosus)

Divlji krompir čičoka je trajna biljka sa dobro razvijenim korenom u obliku nepravilnih krtola. Naraste i do 3 m visine, sa jakom, uspravnom jednogodišnjom stabljikom. Sirova krtola divljeg krompira čičoke ima ukus lešnika, a kuvana ukus artičoke. Najviše raste kao kultivisana biljka na poljima i hranilištima u lovištu, a u podivljalom obliku raste na plodnom i vlažnom tlu, mada podnosi i loša zemljišta, uz puteve, ivice šuma, na šumskim čistinama, uz nasipe i na napuštenim zemljištima, gde stalno raste jer se sama regeneriše, pa možemo reći da je neuništiva. Kao ukrasna biljka čičoka se pojavljuje i u baštama.

RASPROSTRANJENOST: Domovina divljeg krompira čičoke je Severna Amerika, u kojoj je bila izdašna hrana i lek Indijancima. Danas se čičoka gaji širom sveta.

UPOTREBA: Krtole čičoke se kopaju u jesen, a koristimo ih za ishranu. Mogu se jesti sirove, kuvane ili pečene, a čičoka jerusalimska artičokaod njih naročito velike koristi imaju dijabetičari. Koriste se i kao stočna hrana, a u industriji za ekstrakciju inulina. Ponegde se od krtola čičoke peče rakija. Mlade, zelene izdanke čičoke beremo u proleće, jer su dobra i izdašna prirodna hrana koju pripremamo u obliku variva ili pržene na ulju (Japan). Razlika između običnog krompira i čičoke je u sadržaju krtole, koji je kod običnog krompira škrob, a kod čičoke inulin. Krtole možemo vaditi po potrebi, jer su vrlo otporne na niske temperature.

LEKOVITI DEO BILJKE: Krtola. Čičoka je interesantan i dobar primer našeg interesovanja za što kvalitetniji izvor dobrih i zdravih namirnica, u ovom slučaju prvenstveno za lečenje dijabetičara i gojaznih. Glavni sastojak čičoke je polisaharid inulin, sastavljen pretežno od fruktoze u kojoj se razgrađuje, a ima ga najviše u korenu omana, cikorije i artičoke, i koristi se za proizvodnju fruktoze i hleba za dijabetičare.

LEKOVITO DELOVANJE ČIČOKE: Bitno dejstvo inulina kod dijabetičara jeste da smanjuje nivo šećera u krvi, giht i reumatske bolesti.Čičoka je delotvorna i kod bolesti želuca i creva kao dobar detoksikant i antibakterik, jer odlično reguliše varenje i odnos bakterija u crevnoj mikroflori. Korisna je u raznim dijetama za osteoporozu i kardiovaskularne bolesti. Jača imunitet (odlična je namirnica za one koji pate od anemije i srčanih oboljenja, a smanjuje i nivo holesterola i triglicerida). Afrodizijak je i spermatogenik. Dobar je antioksidant u prevenciji raznih infekcija i zloćudnih oboljenja creva. Pomaže kod alergija, naročito na hranu, antisklerotik je, pomaže kod bolesti krvi i krvnih sudova, kod visokog pritiska.